KFC - Pengajaran Terbaik Mengenai Pengasasnya?


Pada usia 5 tahun, bapanya meninggal dunia.
Pada usia 16 tahun, dia berhenti sekolah.
Pada usia 17 tahun, dia sudah kehilangan 4 pekerjaan.
Pada usia 18 tahun, dia berkahwin.
Antara usia 18 dan 22, dia adalah seorang konduktor kereta api dan gagal.
Beliau menyertai tentera.

Beliau memohon untuk masuk sekolah undang-undang tetapi ditolak. Dia menjadi seorang jurujual insurans dan gagal lagi. Pada usia 19 tahun, beliau sudah menjadi seorang ayah. Pada usia 20 tahun, isterinya meninggalkan dia dan mengambil bayi perempuan mereka.

Beliau menjadi seorang tukang masak dan pencuci pinggan di sebuah kafe kecil. Dia gagal dalam percubaan untuk menculik anak perempuan sendiri, dan akhirnya dia yakinkan isterinya untuk pulang ke rumah.

Pada usia 65 tahun, beliau bersara. Pada 1hb persaraan, beliau menerima cek daripada Kerajaan bernilai $ 105. Beliau merasakan bahawa Kerajaan telah berkata "bahawa kamu tidak dapat menyediakan apa-apa untuk dirinya sendiri".

Beliau memutuskan untuk membunuh diri kerana dia telah gagal begitu banyak kali. Dia duduk di bawah pokok mahu menulis kemahuannya, tetapi sebaliknya, beliau menulis apa yang akan dicapai dengan hidupnya.

Dia sedar ada banyak lagi yang dia tidak lakukan.
Ada satu perkara yang dia boleh lakukan lebih baik daripada orang yang dia tahu. Dan itu adalah bagaimana untuk memasak ayam goreng.

Jadi dia meminjam $ 87 dari cek yang dimilikinya untuk beli dan goreng beberapa ayam menggunakan resipi istimewanya, kemudian pergi rumah ke rumah untuk menjual kepada jirannya di Kentucky.

Ingat: Walaupun pada umur 65 tahun, beliau bersedia untuk membunuh diri kerana kegagalannya.

Tetapi pada usia 88 tahun, Kolonel Sanders, pengasas Kentucky Fried Chicken (KFC) Empire adalah seorang jutawan.

Moral cerita : Attitude (SIKAP)

Kita tidak pernah terlambat untuk bermula dan bermula dan bermula walau berkali-kali telah gagal.Paling penting sikap kita. Jangan putus asa walau sesukar manapun cabaran yang mendatang.

Faizal Nasir
Faizal Nasir

Ini adalah biografi ringkas penulis artikel. Faizal Nasir guru Sains dan Matematik sekolah menengah. Beliau telah berkhidmat selama 8 tahun di 4 buah sekolah. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains dan Ijazah Sarjana Pendidikan Kimia (UPSI). Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian mana-mana pihak.

No comments:

Post a Comment